5 waardevolle tips om je ex ‘mee’ te laten werken..

10-09-2017

Een veel gehoorde kreet om mij heen is MIJN EX WERKT NIET MEE. Het liefste stel je het contact met je ex uit of ga je het zelfs uit de weg. Heb jij nou ook het gevoel dat je alles hebt geprobeerd, maar doet je ex juist precies het tegenovergestelde? Krijg je het gevoel dat jullie steeds meer tegenover elkaar gaan staan in plaats van naast elkaar? Dat spanning en conflicten steeds meer de boventoon gaan voeren?

Herken je dat? Dat zijn DE momenten dat je je ontzettend kunt frustreren omdat je geen grip meer hebt op de situatie en relatie met de ander. Dit gevoel van onmacht kan behoorlijk je leven overheersen en het allerergste is wel dat deze stress ook nog eens doorwerkt op je kinderen. Dat is nou juist niet wat je wilt! Scheiden is een keuze van ouders, niet van kinderen!

Je vraagt je wellicht af, hoe verander ik dat nou? Met deze 5 tips laat ik je zien hoe je een verandering bij jezelf realiseert zodat de ander positief gaat meebewegen en je een betere relatie met je ex krijgt.

1: Pak je eigen emoties over de scheiding aan.

Sta eens stil bij je eigen emoties over de scheiding. Negatieve emoties gaan namelijk vaak over het stuk ex-partner en bepalen de boodschap in je communicatie waardoor de ander ook niet prettig naar jou toe reageert. Kinderen voelen deze boodschap en ervaren hierdoor loyaliteitsproblemen tussen jullie als ouders. Een goede verwerking van de scheiding zorgt ervoor dat je het verleden achter je laat en je je ex alleen gaat zien als ouder waardoor kinderen de volle 100% aandacht krijgen die zij nodig hebben om de scheiding te verwerken.

2: Maak je negatieve overtuigingen positief zodat je kinderen er geen last van hebben.

Als je negatief over de ander denkt ga je je vanzelf ook negatief over de ander voelen! Onze gedachten en overtuigingen bepalen namelijk hoe we ons voelen en gedragen naar de ander. Herken je de negatieve gedachtestroom? Doorbreek ze met de volgende vraag: IS DAT WEL 100% WAAR? Door het oordeel los te laten en de werkelijkheid te accepteren, neutraliseer je weer je kijk op je ex waardoor er een positief contact ontstaat met elkaar.

3: Communiceer vanuit je eigen behoeften

Zorg dat je vanuit de ik-boodschap communiceert naar je ex. Met emotioneel “jij-bakken” reageert de ander alleen maar defensief. Door bij jezelf te blijven, reageert de ander met begrip voor jouw behoeften en emoties waardoor jij je ook meer begrepen gaat voelen.

4: Communiceer in de stijl van de ander

Beweeg qua communicatie mee in de stijl van de ander in plaats van tegen. Het is een stijl, je bent het niet! Een vriend of vriendin bellen om even te spuien is prima, zolang je maar niet met negatieve emoties in de allergie van de ander gaat communiceren. Door mee te bewegen in de stijl van de ander, ontstaat er meer begrip voor elkaars zienswijze waardoor de ander vanzelf gaat meebewegen.

5: Zet het belang van je kinderen voorop

Richt je op het gemeenschappelijk belang, namelijk samen goede ouders willen zijn. En bedenk bij moeilijke momenten altijd even, waar doe ik het voor? Juist! Dat je het doet voor jullie kinderen waardoor zij zo min mogelijk last hebben van de scheiding.

Bovenstaande tips zorgen ervoor dat je met eigen stuurkracht de ander mee laat werken. Wil jij dat ook en weet je niet hoe je dit moet aanpakken? Bel me gerust voor een gratis oriënterend gesprek. Dan kijken we samen wat ik voor jou kan betekenen.

Terug naar blog

Contact

Wencke Slütter

Stuurkracht Succesvol Scheiden
Stuurkracht Leren en Ontwikkelen

0615228832
wencke@stuurkracht.nl

Neem contact op

Benieuwd naar de eigen wijsheid van Wencke?

Schrijf je in en ontvang het gratis e-book “De juiste route naar een succesvolle scheiding”.

Inclusief gratis checklist Emotiewijzer Succesvol Scheiden!

Ja, ik krijg regelmatig jouw tips, blogs én ontvang het e-book gratis!

Stuur maar