Eerst jezelf, dan de kinderen.

12-02-2018

Met zo’n titel voor een blog haal ik natuurlijk een hoop op mijn hals. Want schrijven dat kinderen niet op de eerste plaats staan, maakt wel wat los in scheidingsland. En toch doe ik het. Waarom? Omdat het mij zo raakt dat eerst jezelf en dan de kinderen vaak verward wordt met eigenbelang. Een woord wat in de praktijk een eigen leven gaat leiden, een negatieve lading krijgt en vooral veroordeelt wordt. Maar zeg eens eerlijk? Zijn we tenslotte allemaal niet overtuigd van het feit dat je eerst goed voor jezelf moet zorgen, wil je goed voor anderen kunnen zorgen?

Red eerst jezelf.

Je hebt vast wel eens gevlogen en een veiligheidsinstructie gehad. Wat is je hiervan bijgebleven? Juist…dat we leren dat je eerst jezelf redt voordat je je kinderen redt. Je kinderen hebben er niets aan als je het zelf niet overleefd. Voor ouders die gaan scheiden is het niet anders. Ex-partners staan in een survivalstand, hebben een vlucht aan emoties, beleven turbulentie tijden, met een drang tot overleven. Dat geeft tunnelvisie.

Als scheidingscoach bied ik ouders veiligheidsinstructies in hoe je deze emotionele storm trotseert, zonder je kinderen hierin te verliezen of te veel te beschadigen. Ik besteed met ouders veel aandacht aan wat jezelf op de eerste plaats zetten betekent. Voor jezelf, in de rol van ex-partner, maar óók als ouder. De gesprekken gaan over hoe je emotioneel goed voor jezelf zorgt, jezelf weer de moeite waard vindt en bovenal hoe je weer stabiel en gelukkig kunt zijn zonder de ander hierin nodig te hebben. Maar ook over het nemen van verantwoordelijkheden en beslissingen, en hoe je de beste ouder voor je kinderen kunt zijn.

Ik geloof er heilig in dat de beste investering die je kunt doen in jezelf is. Voor ouders in scheiding betekent dit eerst jezelf redden door aan je eigen emoties werken zodat je weer emotioneel beschikbaar kunt zijn. Pas dan ontstaat er de rust en ruimte om te zien wat je kinderen nodig hebben om goed door de scheiding heen te komen. Is dat eigenbelang? Nee, dat heet voor je eigen levensgeluk gaan vanuit het belang van het kind. Want als ouders goed in hun vel zitten, gedijen hun kinderen hier ook beter op.

Laat het oordeel los en zie de onwetendheid.

Mooie term, het belang van het kind. Het zijn vooral de volwassenen die vanuit eigen overtuigingen, kernwaarden, of persoonlijke ervaringen kleur geven aan de betekenis van eigenbelang of het belang van het kind. Het maakt me hierbij niet uit of het over ouders gaat, de professional of de directe omgeving. We doen het allemaal, er iets van vinden, zeg maar gerust oordelen. Is dat wel zo belangeloos? Ouders roepen snel dat zij alleen in het belang handelen van hun kinderen. Als scheidingscoach weet ik dat ze aan het overleven zijn waardoor het tegendeel waar is. Door de emotionele chaos en het vermijden van de werkelijke pijn en verdriet, hebben ze gewoon niet door wat ze aan het doen zijn.

Het is de ONWETENDHEID VAN OUDERS dat zij het belang van hun kind niet zien. En de VERONDERSTELLING VAN ANDEREN dat ouders het wel weten maar er bewust niet naar handelen.

Als scheidingscoach ben ik ervan overtuigd dat iedere ouder het beste voorheeft met hun kinderen en dat hij of zij niet bewust de andere ouder wil beschadigen. En als je als lezer op dit punt nog niet overtuigd bent, krabbel dan even achter je oren en vraag je eens eerlijk af of jezelf wel oordeelvrij naar deze ouders in scheiding kijkt.

Ex-partners oordelen al meer dan genoeg over elkaar. Ze hebben een neutrale kijk nodig. Een scheidingscoach die waarde- en oordeelvrij naar ze kijkt. Ik ben zo’n coach en help je met stuurkracht weer zelf te vliegen, met oog voor een goede, zachte landing. Voor jezelf én voor je kinderen.

Wil jij ook graag veiligheidsinstructies? Mail of bel mij voor een gratis kennismakingsgesprek.

Hartelijke groet, Wencke

Terug naar blog

Contact

Wencke Slütter

Stuurkracht Succesvol Scheiden
Stuurkracht Leren en Ontwikkelen

0615228832
wencke@stuurkracht.nl

Neem contact op

Benieuwd naar de eigen wijsheid van Wencke?

Schrijf je in en ontvang het gratis e-book “De juiste route naar een succesvolle scheiding”.

Inclusief gratis checklist Emotiewijzer Succesvol Scheiden!

Ja, ik krijg regelmatig jouw tips, blogs én ontvang het e-book gratis!

Stuur maar