Ik wil zo graag een warme overdracht met mijn ex

12-05-2018

Ja dat wil ik zo graag. Samen met mijn ex aan de keukentafel zitten met een kop koffie of thee. Overleggen over wat onze kinderen van ons nodig hebben. Zonder spanningen en gedoe. Dat we samen vanuit rust en respect voor elkaar mooie momenten delen. Herinneringen koesteren, momenten van liefde voor elkaar als vader en moeder. Voor onze kinderen, die we met liefde hebben gemaakt.
Ik wil zo graag een warme overdracht. En vooral dat iedereen ZEN is met elkaar, ook met nieuwe partners. Dat we de verjaardagen van onze kinderen met z’n allen vieren als “one big family”. Dat iedereen de nieuwe situatie accepteert zoals die is. Een scheiding met een happy end, ze leven nog lang en gelukkig.

Herken jij dat ook? Je bent echt niet de enige! Het is volkomen normaal dat je dat als gescheiden ouder voelt en verlangt. Veel ouders die ik coach komen bij mij met dit verlangen waarbij de realiteit helaas een andere is. Een realiteit van gespannen wissels met nauwelijks tot geen contact met elkaar. Mailen en/of appen is wat er overblijft. De één reageert bijvoorbeeld kort, formeel en afstandelijk en de ander juist heel emotioneel met veel verwijten. Hoe dan ook, ouders die mij komen hebben last van veel negatieve emoties over hun ex waardoor ze niet de warme overdracht bereiken die ze wensen.

Voel jij je ook zo onmachtig, boos of gefrustreerd dat het jou niet lukt om het contact met de ander te verbeteren? Heb je het gevoel dat je er alles aan hebt gedaan en is je conclusie dat het toch echt aan de ander ligt? Wees gerust, het kan anders! Velen zijn je voorgegaan. Daarom deel ik als scheidingscoach graag met jou mijn 3 belangrijkste tips. Die gaan over hoe jij een warme overdracht kunt bereiken met je ex.

1.Accepteer de realiteit.
Negatieve emoties en stress krijg je alleen als je strijd tegen de werkelijkheid. Hoe meer je er tegen verzet, hoe meer last je ervan krijgt. Jij hebt een ideaalbeeld over hoe je samen ouders moet zijn. Maar is dat de werkelijkheid? Heeft jou ex hetzelfde beeld? Hij of zij vult de acceptatie van de nieuwe situatie mogelijk heel anders in dan wat jij ervan verwacht. Succesvoorbeelden uit je omgeving helpen je hier ook niet bij. Je kent ze vast, gescheiden stellen waar je jaloers op kunt worden omdat ze samen nog van alles doen wat jij onderweg ergens bent kwijtgeraakt. Ga jezelf niet met hen vergelijken. Je kunt je eigen succes alleen meten met je ex. Het gaat immers om jullie scheiding en vooral jullie ouderschap. Dus stap uit je droom en accepteer de realiteit zoals hij is. Dat is de basis om te werken aan een goede verstandhouding met elkaar. Vanuit een gezamenlijke realiteit ontstaat vanzelf ruimte voor een nieuwe werkelijkheid.

2.Geef aan wat je wilt en stop met het uitspreken  van verwachtingen.
Je frustreert alleen jezelf als je in je eigen ideaalbeeld blijft hangen en je niets deelt of alleen maar aangeeft wat je van de ander verwacht. Die ander ruikt en voelt echt niet wat jij onder een warme overdracht verstaat en wat jij hierin nodig hebt. Wil je iets gedaan krijgen dan zul je je echt kwetsbaar moeten opstellen naar je ex. Kwetsbaar zijn is voor velen een vies woord, nogal een dingetje. Het wordt helaas teveel gezien als een teken van zwakte. Ik heb inmiddels zelf ervaren, en geleerd van de ouders die ik coach, dat in kwetsbaarheid je grootste kracht schuilt. Dus stop met verwachten en uit je behoeften zodat je niet in een droom maar in werkelijkheid leeft.

3.Pas je tempo aan diegene die minder ver is qua rouwverwerking.
De vertrekkende ouder is qua rouw vaak verder dan diegene die verlaten wordt. Houdt hier rekening mee. Je wilt teveel en je gaat te snel als je bij de ander veel weerstand ervaart. Je ongeduld dat die ander nu onderhand wel klaar moet zijn met het rouwen, stagneert alleen maar het acceptatieproces van de scheiding. Geef de ander tijd en ruimte. Pas als diegene zover is, zijn jullie voldoende neutraal en klaar om toe te werken naar een warme overdracht aan de keukentafel.

Wil jij dat ook maar weet je niet hoe? Als scheidingscoach ondersteun ik jou graag in dit emotionele proces. Bel of mail mij zodat we kunnen onderzoeken wat er voor nodig is om dat te bereiken.

Wencke Slütter 06-15228832/ wencke@stuurkracht.nl

Terug naar blog

Contact

Wencke Slütter

Stuurkracht Succesvol Scheiden
Stuurkracht Leren en Ontwikkelen

0615228832
wencke@stuurkracht.nl

Neem contact op

Benieuwd naar de eigen wijsheid van Wencke?

Schrijf je in en ontvang het gratis e-book “De juiste route naar een succesvolle scheiding”.

Inclusief gratis checklist Emotiewijzer Succesvol Scheiden!

Ja, ik krijg regelmatig jouw tips, blogs én ontvang het e-book gratis!

Stuur maar