Emoties en scheiden…kan ik het wel alleen?

27-11-2017

Hoeveel ouders tijdens hun scheiding wel niet worstelen met hun emoties…onvoorstelbaar. Anders geformuleerd, het gevoel hebben in een emotionele achtbaan te zitten. Een achtbaan waarbij je de angst hebt er niet uit te komen, en zeker niet bij uit de bocht wilt vliegen. Het gevoel van controleverlies over de snelheid waarin alles plaatsvindt…dat je geen stuur ofwel grip meer ervaart over de rit en hoe jij uiteindelijk over de streep komt.

Herken jij dat gevoel ook? Dat onbestemde gevoel van waar gaat het heen? Dat je het gevoel hebt vast te zitten en geen kant op kunt? Dat je wereld even stil staat en toch ook weer op z’n kop? Wees gerust, je bent niet de enige! Je vraagt je wellicht af… hoe komt dat nou? En vooral, hoe kom ik hier in godsnaam goed uit?

Ervaar jij veel negatieve emoties en maak jij je zorgen over je scheiding en over de gevolgen daarvan voor je jezelf en de kinderen? Lees dan vooral verder. In mijn blog leg ik je uit waarom om hulp vragen zo moeilijk is, welke belangrijke misvatting ervoor zorgt dat je het niet doet en welke stap je kunt ondernemen om erachter te komen of je hulp nodig hebt bij je scheiding.

Het ligt aan de ander, ik heb geen hulp nodig

Stellen die uit elkaar gaan hebben vaak last van negatieve gedachten over de ander, wat een goede verwerking van de scheiding in de weg kan staan. Deze gedachten en overtuigingen zijn de veroorzakers van negatieve emoties. Gevoelens die vooral door de ander worden veroorzaakt. En al helemaal als het jouw keuze niet is om te gaan scheiden. Je bent ervan overtuigd dat de ander aan zet is, hij of zij moet in beweging komen. Jij hebt hier niet immers niet om gevraagd! Met name diegene die verlaten wordt, heeft vaak last van deze overtuigingen. Het gevoel van machteloosheid zorgt ervoor dat je niet in actie komt en vast komt te zitten.

Ik geef mezelf de schuld en vind dat ik het zelf moet oplossen

Je kunt ook veel negatieve gevoelens over jezelf hebben, zoals je schuldig voelen dat het niet gelukt is. Je hebt gefaald, zit vol met schaamte en je voelt je verantwoordelijk dat het zo is gelopen, voor het leed wat je hebt aangericht. Je kunt de overtuiging hebben dat je het zelf moet kunnen oplossen “ik kan het wel alleen” of dat jullie er samen wel uitkomen. Je wilt immers de vuile was ook niet buiten hangen. Erkennen dat je er niet alleen uitkomt is één ding, laat staan je kwetsbaar opstellen en je verhaal toevertrouwen aan een ander. Je wilt het graag goed doen maar weet eigenlijk niet goed hoe. Het resultaat is vaak hard werken met het gevoel dat het niet oplevert wat je wenst.

Of je nu jezelf de schuld geeft of je (ex)partner, feit is dat ouders in scheiding met deze negatieve overtuigingen vaak onnodig lang alleen stoeien met hun emoties voordat ze het los kunnen laten. Het risico dat zij hierdoor lopen is dat zij zichzelf en hun kinderen niet de juiste aandacht geven om goed door de scheiding heen te komen.

De misvatting dat je de ander nodig hebt om verder te kunnen

Er zijn veel redenen te bedenken waarom je geen hulp zou vragen tijdens het emotionele proces van scheiden. Ze hebben voor mij in ieder geval één ding met elkaar gemeen, namelijk dat ze hoe dan ook altijd in relatie staan tot de ander. Hier zit een afhankelijkheidscomponent in, namelijk de overtuiging dat je de ander nodig hebt om verder te kunnen. En als de ander dan niet meewerkt, kom je dus ook niet in actie. Geloof me, jouw geluk hangt niet af van de ander. De sleutel tot verandering ligt bij jezelf. Het vergt wel moed en lef om uit je comfortzone te stappen. Maar moeilijke wegen leiden vaak naar mooie bestemmingen.

Verleg de aandacht naar jezelf en onderzoek of jij hulp nodig hebt

Omdat je alleen invloed hebt op jezelf, kun je alleen jouw eigen persoonlijke gevoel over de scheiding onderzoeken. Dit is een belangrijke stap omdat het jouw bewust maakt waar je emotioneel staat in je scheiding, waardoor je kunt inschatten of je hier meer aandacht aan moet besteden om je scheiding in goede banen te kunnen leiden. Hoe meer negatieve emoties je ervaart en het gevoel hebt dat je hier geen verandering in aan kunt brengen, des te groter de kans dat je in een vechtscheiding belandt en er zonder hulp niet uitkomt.

Als scheidingscoach ondersteun ik ouders die, tijdens of na de scheiding, worstelen met hun emoties. Speciaal voor ouders die de weg kwijt zijn, heb ik een EMOTIEWIJZER ontwikkeld. Deze checklist geeft zicht op je emoties, hoe je er vervolgens mee omgaat en of je in staat bent hier zelf verandering in aan te brengen om met succes te kunnen scheiden. Wil je de Emotiewijzer ontvangen in je mailbox? Scrol naar beneden en download mijn e-book “De juiste route naar een succesvolle scheiding”.

Ervaar jij veel negatieve emoties en wil je het tij keren maar weet je niet hoe? Bel of mail me voor een gratis verkennend gesprek.

Wencke Slütter 06-15228832 / wencke@stuurkracht.nl

Terug naar blog

Contact

Wencke Slütter

Stuurkracht Succesvol Scheiden
Stuurkracht Leren en Ontwikkelen

0615228832
wencke@stuurkracht.nl

Neem contact op

Benieuwd naar de eigen wijsheid van Wencke?

Schrijf je in en ontvang het gratis e-book “De juiste route naar een succesvolle scheiding”.

Inclusief gratis checklist Emotiewijzer Succesvol Scheiden!

Ja, ik krijg regelmatig jouw tips, blogs én ontvang het e-book gratis!

Stuur maar